Skip to content

Wat gitaar bracing is en hoe dit het geluid beïnvloed

Gitaarbracing is de versterking aan de binnenkant van een gitaar die helpt zijn vorm te behouden terwijl hij wordt bespeeld. Er zijn veel verschillende soorten bracing, maar ze doen allemaal hetzelfde: ze helpen de gitaar bij elkaar te houden terwijl deze wordt bespeeld. Het meest voorkomende type versteviging is X-bracing, wat je in de meeste akoestische gitaren ziet. Andere soorten versteviging zijn ladder-bracing en fan-bracing. Gitaarbracing aan de binnenkant van een gitaar kan van veel verschillende materialen worden gemaakt. Het meest gebruikte materiaal hiervoor is hout.

Soorten gitaarbracing

Er zijn vele soorten gitaarbracing met ieder zijn eigen sound en stevigheid. Afhankelijk van waar je naar op zoek bent is het goed om te kijken naar welke bracing gebruikt is in een gitaar.

X-bracing

X-bracing is het oudste en meest voorkomende type bracing. Het is te vinden op de meeste staalsnarige akoestiek en het helpt om de spanning van de snaren gelijkmatig over de bovenplaat van de gitaar te verdelen. Dit resulteert in een sterkere en meer consistente toon. X-brace gitaren hebben de neiging om een helderder geluid te hebben met meer sustain.

Fan-bracing

Fan bracing wordt meestal gebruikt op klassieke gitaren. Het helpt om een zachtere klank met meer sustain te produceren dan X-braced gitaren. Fan-bracing vindt je voornamelijk op nylon snarige gitaren. Fan-bracing gitaren hebben een milder geluid maar hebben wel meer resonantie.

Ladder-bracing

Ladderversteviging vind je vooral bij budgetakoestiek. Het is niet zo populair als X- of fan bracing, maar het heeft wel enkele voordelen, zoals zeer efficiënt in het overbrengen van snaartrillingen naar de bovenplaat.

Parallelle-bracing

Parallelle bracing is het meest populaire type versteviging en bestaat uit twee beugels die parallel lopen van de hals tot aan de onderkant van de gitaar. Dit type versteviging balanceert stijfheid met flexibiliteit, wat resulteert in een sterke, stabiele gitaar die snaarspanning kan weerstaan zonder overmatig kromtrekken of draaien.

Archtop gitaarbracing

Op archtopgitaren worden voornamelijk 2 type bracings gebruikt. Namelijk X-bracing en Parallelle-bracing. De parallelle-bracing werd veel gebruikt in traditionele jaren 30 archtop gitaren. Dit werd gedaan omdat dit voor een directere sound zorgt waarbij de midden tonen goed naar voren komen. In de jaren 30 werden archtop gitaren voornamelijk in jazz en big bands gebruikt. In deze muziekgenres is het belangrijk dat de klant niet ondergeschikt raakt aan andere instrumenten in de band. Vandaar dat het belangrijk was dat de middentonen goed geaccentueerd werden.

De x-bracing zien we meer op de iets modernere archtop gitaren. Dit zorgt namelijk voor een iets meer gebalanceerde sound tussen de bass, middentonen, en de hoge tonen.

Conclusie

De bracing van een gitaar zorgt er dus niet alleen voor dat de body van de gitaar verstevigd wordt, maar heeft ook een grote impact op de sound van een gitaar. De resonantie van het bovenblad wordt sterk beïnvloed wat veel impact heeft op het geluid. Dit is ook één van de grote redenen waarom archtop en andere akoestische gitaren allemaal een eigen geluid hebben. Dit heeft dus niet alleen met constructie en houtsoorten te maken, maar ook de manier waarop de gitaar is verstevigd. Er is geen goede of foute keuze, het hangt gewoon af van wat je zoekt in het geluid van je gitaar. Sommige mensen vinden dat het ene type beter klinkt dan het andere, terwijl anderen het verschil niet eens kunnen horen.