Skip to content

Koopgids: Waar moet je op letten bij het kopen van een Archtop gitaar?

Als je een archtop-gitaar wilt kopen, zijn er een paar dingen waar je zeker rekening mee moet houden. Zorg er allereerst voor dat het instrument van hoge kwaliteit is. Het is belangrijk om rekening te houden met de bouwkwaliteit en de gebruikte materialen bij de constructie van de gitaar, omdat dit uiteindelijk zal bepalen hoe het klinkt en aanvoelt. Zorg er bovendien voor dat de archtop-gitaar een goed toonbereik heeft en een verscheidenheid aan stijlen aankan. Zorg er ten slotte voor dat u het prijskaartje bekijkt – geef niet te veel uit alleen omdat een archtop-gitaar duurder is dan uw gemiddelde akoestische gitaar. Om je op weg te helpen bij de aankoop van een archtop gitaar hebben we het volgende stappenplan voor je opgesteld zodat e voorbereid op jacht gaat naar jen nieuwe gitaar.

Home » Koopgids: Waar moet je op letten bij het kopen van een Archtop gitaar?

Waar op letten bij de body van een archtop gitaar

De body van de archtop is een van de belangrijkste onderdelen om goed na te kijken bij een eventuele aankoop. Let hierbij op de volgende punten:

Bovenblad van de archtop

Bij het goedkoper segment van archtop gitaren is het bovenblad een onderdeel waar snel op bezuinigd wordt door de fabrikant. Veel goedkopere archtop gitaren hebben namelijk een gelamineerd bovenblad. Dit betekent dat het bovenblad uit meerdere plakken hout bestaat. De bovenste laag van het hout is dan gelamineerd wat de gitaar vaak een mooie houtnerf geeft. Het nadeel van een gelamineerd blad is dat deze vaak erg stug zijn en nauwelijks resoneert. Dit komt de klant van je gitaar niet ten goede. Let er dus op dat mocht je budget het toelaten, dat je archtop een massieve bovenblad heeft. De resonantie van het blad zal veel beter zijn en dus een veel mooiere klant produceren.

Formaat van de body

Archtop gitaren zijn er in vele vormen en maten. Het formaat van de body is erg bepalend. Ben je op zoek naar een archtop om vooral akoestisch te spelen? Kies dan voor een grotere en diepe body. Deze hebben akoestisch meer volume en toon. Wil je liever meer speelcomfort en ben je van plan om vaak versterkt te spelen? Dan kun je gerust kiezen voor een dunnere of kleinere body. De klank zal dan immers versterkt worden door je versterker.

Gebruikte houtsoort van de gitaar

Buiten de vele verschillende formaten van de body, worden er ook veel verschillende houtsoorten gebruikt om archtop gitaren te bouwen. Hierbij kun je denken aan mahonie, sparren of esdoorn hout. Elke houtsoort heeft zijn eigen kenmerken die de klank sterk beïnvloeden. Let er dus goed op voor welke houtsoort je kiest. Wil je meer weten op welke manier houtsoort de klank beïnvloed, lees dan ons uitgebreide artikel hierover.

Archtop gitaar body
Archtop gitaar body size

Waar op letten bij de nek van een archtop gitaar

De body van de archtop is een van de belangrijkste onderdelen om goed na te kijken bij een eveDe nek is een van de onderdelen op een archtop gitaar die de meeste impact heeft op het speelgemak. Een comfortabele makkelijk te bespelen nek is erg belangrijk. De meeste archtop gitaren beschikken over een wat dikkere nek dan de moderne akoestische of elektrische gitaren. Dit zal aan het begin zeker even wennen zijn maar draagt uiteindelijk ook bij aan de welbekende archtop klank.
ntuele aankoop. Let hierbij op de volgende punten:

Kromming van de hals

Let er goed op dat bij de aanschaf van een archtop, dat de hals van de gitaar goed recht is. Je kunt dit goed controleren door de gitaar recht vooruit te houden en met een oog dichtgeknepen langs de hals te kijken. Nu zal je goed kunnen zien of de hals in een rechte lijn loopt of misschien wel een kromming heeft.

Mocht de gitaar een kromme hals hebben, dan is dit gelukkig vaak op te lossen. Controleer dan of de archtop beschikt over een Truss rod. De Truss rod wordt ook wel halspen genoemd en is een lange pin die door de hals van de gitaar loopt. Hiermee is de bolling van de hals af te stellen. Mocht de gitaar dus een lichte afwijking in de hals hebben, dan is dit goed op te lossen en kun je de gitaarhals zelf afstellen. Wanneer de hals echt heel erg krom is, raden we toch aan om even verder te kijken naar een andere gitaar.

Frets van de archtop gitaar

Een ander belangrijk punt is het controleren van de frets. Veel goedkopere gitaren zijn vaak net even wat minder goed afgewerkt en kunnen zelfs over scherpen frets beschikken. Controleer dus goed wanneer je met je hand langs de uiteindes van de frets gaat, of hier geen scherpe punten in zitten. Dit heeft namelijk veel gevolgen voor hoe comfortabel je over de hals speelt. Let er ook op dat de frets niet roestig zijn.

Actie van de snaren

Een derde punt om op te letten is de actie van de snaren op de hals. Hier wordt de afstand tussen de snaren en de frets bedoelt. Waneer een gitaar een te hoge actie van snaren heeft zal dit ervoor zorgen dat de gitaar erg zwaar en log speelt. Ook komt dit de intonatie vaak niet ten goede omdat de snaar erg ver ingedrukt moet worden om contact te maken met de fret.

Het kan ook zo zijn dat de snaren juist te laag staan afgesteld. Dit zorgt ervoor dat er een ruis ontstaat bij het aanslaan van de gitaar. De snaar zit dan namelijk zo dicht op de fret, dat deze tegen andere frets aan resoneert.

Gelukkig is de hoogte van snaren goed af te stellen. Alle moderne archtop gitaren beschikken over een in hoogte verstelbare brug. Wil je nu een oude klassieke archtop kopen? let er dan goed op of de brug af te stellen is.

Gitaar nek frets
Gitaar nek comfort

Waar op letten bij de headstock van een archtop gitaar

De headstock of ook wel kop van de gitaar genoemd, is een ander belangrijk onderdeel aangezien hier de snaren op de gitaar gestemd worden. Let dus bij dit onderdeel goed op de volgende punten:

Hoe zijn de stemmechanieken

De stemmechanieken worden ook wel tuners genoemd. Dit zijn de sleutels waar de snaren ingedraaid zitten en waar de spanning van de snaren mee afgesteld wordt om de gitaar te stemmen. Hierbij is het belangrijk dat de tuners soepel lopen tijdens het stemmen maar dat ze niet te losjes staan afgesteld. Tuners die te los afgesteld staan zullen ervoor zorgen dat de gitaar sneller ontstemt raakt aangezien het de snaar spanning niet goed vast houd.

Archtop gitaar headstock
Gibson Headstock

Looks en afwerking van de gitaar

Het laatste punt waar je op moet letten bij het kopen van een archtop gitaar is natuurlijk hoe deze eruit ziet. Of je nu op zoek bent naar een traditionele uitstraling of een meer moderne look, het blijft natuurlijk heel persoonlijk. Kies dus een gitaar uit die jij zelf echt mooi vindt. Dit zal er uiteindelijk ook voor zorgen dat je er vaker op gaat spelen. Want wie wilt er nou op een lelijke gitaar spelen?

Archtop gitaar kopen

Koop je archtop gitaar bij een betrouwbare professionele winkel

Wanneer je een archtop gitaar wilt kopen is he natuurlijk ook belangrijk dat je dit doet bij een betrouwbare winkel. Let er op dat de winkel goede retourvoorwaarden en garantie heeft. Kies bijvoorbeeld voor Bax Music.

Bax Music
5/5
Moderne Archtop

Conclusie

Er zijn dus veel dingen waar je op moet letten bij het kopen van een archtop gitaar. Mocht je twijfelen, neem dan altijd iemand mee die er verstand van heeft of laat je adviseren in een winkel.