Skip to content

Wat is een archtop gitaar?

Een archtop-gitaar is een soort akoestische gitaar met een gesneden bovenblad dat is gemaakt van een enkel stuk hout of van meerdere stukken die vervolgens met elkaar worden verbonden. Ze werden voor het eerst gemaakt in de vroege jaren 1900 en worden nu beschouwd als enkele van de meest iconische gitaren ter wereld. Ze hebben een warmere, rijkere toon dan andere akoestische gitaren en worden vaak gebruikt in jazz, blues en countrymuziek.

Home » Wat is een archtop gitaar

Geschiedenis: Hoe is de archtop ontstaan?

De archtop-gitaar is een type akoestische gitaar met een grote, gebogen top en een holle body. De eerste archtop-gitaren werden gemaakt in de vroege jaren 1900 en werden populair in de jazzgemeenschap. Archtop-gitaren worden nu in verschillende stijlen gebruikt, waaronder blues, country en rock.

De archtop gitaar werd uitgevonden door Orville Gibson in de jaren 1890. Gibson was een gitaarbouwer die eigenaar was van een meubelbedrijf en hij begon als hobby gitaren te maken. Zijn eerste gitaren waren flat-top-modellen, maar hij begon al snel archtop-gitaren te maken, die een grotere body en een meer gebogen top hadden.

Gibson’s archtop-gitaren werden in de vroege jaren 1900 populair in de jazzgemeenschap. Jazzmuzikanten hielden van het zachtere geluid van de archtop en zijn vermogen om geluid door een kamer te projecteren.

Geschiedenis Archtop gitaar

Ontwerp: Wat zijn de unieke kenmerken?

Er zijn veel unieke kenmerken van een archtop-gitaar. Een van de meest onderscheidende kenmerken is de gewelfde bovenkant, waaraan het instrument zijn naam ontleent. Dit ontwerp zorgt voor een groter trillingsbereik, waardoor een rijkere klank ontstaat. Archtop-gitaren hebben doorgaans ook een grotere body dan andere soorten gitaren, wat bijdraagt aan hun volle geluid. Ze hebben vaak decoratieve inlays en bindings, en sommige modellen hebben een zwevende brug die een preciezere intonatie mogelijk maakt.

Archtop gitaar body
Archtop gitaar brug

Speelstijl: Hoe speel je een archtop-gitaar?

Het bespelen van een archtop gitaar is een unieke ervaring. De grote body en zwevende brug van de gitaar geven hem een zachter geluid dan een standaard akoestische gitaar. Dit maakt het perfect voor jazz- en bluesmuziek. Om het maximale uit je archtop te halen, moet je de juiste techniek gebruiken.

Als je een archtop speelt, moet je een zo licht mogelijke aanraking gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de noten helder blijven en voorkomt dat de gitaar modderig klinkt. Je moet ook oppassen dat je de snaren niet te hard raakt, anders loop je het risico het instrument te beschadigen.

Een ander ding om in gedachten te houden bij het spelen van een archtop is dat de snaren dichter bij de toets zitten dan bij andere gitaren. Dit kan het moeilijk maken om akkoorden te barre of complexe melodieën te spelen. Je zult je speelstijl dus een beetje moeten aanpassen.

Beroemde archtop-gitaristen

Een van de meest populaire soorten gitaren is de archtop-gitaar. Dit type gitaar bestaat al vele jaren en is bespeeld door enkele van de beroemdste muzikanten uit de geschiedenis. Enkele van de meest bekende archtop-gitaristen zijn Django Reinhardt, Joe Pass en Wes Montgomery.

Django Reinhardt wordt vaak beschouwd als een van de grootste jazzgitaristen aller tijden. Hij werd in 1910 in België geboren en begon op jonge leeftijd met gitaarspelen. Hij werd al snel bekend om zijn unieke stijl, die jazz en zigeunermuziek combineerde. In 1946 liep hij een ernstige verwonding op waardoor hij niet in staat was twee vingers van zijn linkerhand te gebruiken. Hij bleef echter spelen en ontwikkelde zelfs een nieuwe stijl die slechts twee vingers gebruikte.

Joe Pass was een andere beroemde jazzgitarist die een archtopgitaar speelde.

Elvis Presley
Joe Pass
Django Reinhardt

Wat is de toekomst van de archtop-gitaar

Kortom, de archtop gitaar is een klassiek instrument dat de tand des tijds heeft doorstaan. Hoewel het misschien niet zo populair is als het ooit was, is er nog steeds een sterke aanhang van spelers die het unieke geluid waarderen. Met zijn zachte tonen en prachtige esthetiek zal de archtop-gitaar zeker nog jaren een vaste waarde in de muziekwereld blijven.

Moderne Archtop