Skip to content

De Fender Susan Tedeschi Telecaster, een ode aan de blues

Stel je voor, een gitaar die niet alleen de ziel van de blues vastlegt, maar ook een eerbetoon is aan een van de meest iconische gitaristen van deze generatie. Fender heeft onlangs de Susan Tedeschi Telecaster gelanceerd, een gitaar die zowel eerbetoon als evolutie is. Deze gitaar is speciaal omdat hij niet alleen de klassieke Telecaster vibes belichaamt, maar ook de persoonlijke touch en de unieke stijl van Susan Tedeschi in zich draagt. Voor zowel Fender als Susan Tedeschi betekent dit een mijlpaal. Fender blijft innoveren door artiest-specifieke instrumenten te maken, terwijl Tedeschi’s muzikale nalatenschap een tastbaar symbool krijgt in de vorm van een prachtige gitaar.

Achtergrond van Susan Tedeschi

Susan Tedeschi is een naam die synoniem staat met soulvolle blues en krachtige vocalen. Geboren op 9 november 1970 in Boston, Massachusetts, begon ze al op jonge leeftijd met zingen en gitaarspelen. Tedeschi’s liefde voor muziek bloeide op toen ze blues en gospel ontdekte. Ze studeerde aan het prestigieuze Berklee College of Music en begon haar professionele muziekcarrière in de vroege jaren ’90. Haar doorbraak kwam met het album “Just Won’t Burn” uit 1998, waarin haar rauwe emotie en uitzonderlijke gitaarvaardigheden duidelijk naar voren kwamen.

Tedeschi’s carrière is gevuld met hoogtepunten. Een van de meest gedenkwaardige momenten was haar Grammy-winst in 2012 voor het album “Revelator”, een samenwerking met haar echtgenoot Derek Trucks in de Tedeschi Trucks Band. Deze band is een krachtpatser in de hedendaagse bluesrockscene, bekend om hun energieke live optredens en muzikale veelzijdigheid. Daarnaast heeft Susan Tedeschi het podium gedeeld met legendes zoals B.B. King en Buddy Guy, wat haar status als een invloedrijke bluesartiest verder bevestigt.

Kenmerken en specificaties van de gitaar

Body en afwerking

De Susan Tedeschi Telecaster is een lust voor het oog, met een Aged Caribbean Mist finish die direct in het oog springt. Deze kleur is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook een eerbetoon aan de originele 1993 Telecaster die Tedeschi gebruikte. De vier-ply tortoiseshell pickguard voegt een extra vleugje klasse toe, terwijl de body van de gitaar de klassieke Telecaster vorm behoudt, maar met een moderne twist die zowel vintage als vernieuwend aanvoelt.

Hals en toets

De hals van de gitaar is ontworpen voor comfort en speelbaarheid, met een slank Tedeschi “C” profiel. De esdoorn hals biedt stabiliteit en een soepel gevoel, terwijl de palissander toets met een radius van 9.5” en 22 medium jumbo frets zorgt voor een uitstekende speelervaring. Deze combinatie maakt het gemakkelijk om zowel akkoorden als solo’s te spelen, perfect voor de dynamische speelstijl van Tedeschi.

Pickups en elektronica

Een van de meest opwindende kenmerken van deze gitaar zijn de custom Susan Tedeschi single-coil pickups. Deze pickups zijn ontworpen om een breed scala aan tonen te bieden, van heldere, sprankelende klanken tot warme, volle bluesy tonen. De Master Volume en Master TBX Tone Control geven je volledige controle over je geluid, terwijl de drie-weg pickup switch je de flexibiliteit biedt om snel van toon te veranderen.

Hardware

De hardware van de Susan Tedeschi Telecaster is zowel robuust als elegant. De 6-saddle string-through-body Tele met block steel saddles zorgt voor een uitstekende sustain en intonatie. De gitaar wordt geleverd met een deluxe black hardshell case met een black crushed velvet interieur, wat niet alleen stijlvol is, maar ook optimale bescherming biedt voor dit prachtige instrument.

De betekenis van de Signature gitaar

De Fender Susan Tedeschi Telecaster is niet zomaar een nieuwe gitaar; het is een eerbetoon aan een muzikale erfenis die diep geworteld is in de blues. Susan Tedeschi heeft door de jaren heen niet alleen haar stempel gedrukt op de bluesmuziek, maar ook de grenzen ervan verlegd met haar krachtige stem en virtuoze gitaarspel. Deze signature gitaar symboliseert haar bijdragen aan de muziekwereld en inspireert zowel huidige als toekomstige generaties gitaristen.

De culturele impact van deze gitaar is aanzienlijk. Het biedt fans en muzikanten de mogelijkheid om een stukje van Tedeschi’s muzikale ziel te bezitten en te ervaren. Het ontwerp en de specificaties van de gitaar weerspiegelen Tedeschi’s unieke stijl en geluid, wat het een waardevol instrument maakt voor diegenen die haar muziek willen naspelen of hun eigen muzikale reis willen beginnen met een gitaar die is goedgekeurd door een van de grootheden in de blues.

Tedeschi’s reactie

Susan Tedeschi zelf is enorm vereerd met deze samenwerking. Ze heeft vaak uitgesproken hoe speciaal deze gitaar voor haar is. “Honestly, it’s a dream,” zei Tedeschi in een interview. “I just wanted to play a guitar, never mind have a signature model”​. Deze gitaar is voor haar meer dan een instrument; het is een symbool van haar reis en groei als muzikant. Haar enthousiasme en trots over de Fender Susan Tedeschi Telecaster maken duidelijk dat dit een belangrijk moment is in haar carrière.

Beschikbaarheid en prijs

De Fender Susan Tedeschi Telecaster is momenteel beschikbaar en heeft een prijskaartje van € 2155,- euro. Deze prijs weerspiegelt de hoogwaardige materialen en de zorgvuldige vakmanschap die in elke gitaar zijn geïnvesteerd​​. Voor geïnteresseerden is de gitaar te vinden op de officiële Fender-website en bij geselecteerde muziekwinkels zoals Bax Shop.

Exclusieve Details

Bij de aankoop van de Susan Tedeschi Telecaster krijgen klanten een deluxe black hardshell case met een black crushed velvet interieur, wat zorgt voor optimale bescherming en een stijlvolle presentatie van de gitaar. Fender biedt ook een beperkte garantie, wat extra zekerheid biedt aan de koper. Bovendien zijn er soms speciale aanbiedingen beschikbaar voor Fender Play-abonnees, waaronder kortingen op Fender-gear bij het aanmelden voor een jaarabonnement​​.

Conclusie

De Fender Susan Tedeschi Telecaster is een bijzonder instrument dat de rijke geschiedenis en het muzikale talent van Susan Tedeschi belichaamt. Met zijn unieke specificaties, prachtige afwerking en culturele betekenis is deze gitaar een waardevolle toevoeging voor zowel fans als serieuze gitaristen. Het biedt de kans om een stukje van Tedeschi’s muzikale magie in handen te krijgen en inspireert muzikanten om hun eigen muzikale verhalen te creëren.

Geschreven door:
Martijn
Martijn is een gepassioneerde gitaarliefhebber met jarenlange ervaring in de wereld van gitaren. Zijn expertise ligt voornamelijk bij archtop gitaren, maar zijn kennis strekt zich uit over alle soorten en stijlen. Martijn heeft niet alleen een diepgaande technische kennis, maar ook een groot hart voor muziek.