Skip to content
Ibanez AF2000 review

Ibanez AF2000 review

4.4/5

8.9

Home » Reviews » Ibanez AF2000 review
Rating symbol

Onze score

Bouwkwaliteit
0%
Geluid
0%
Hardware
0%
prijs
0%
Speelgemak
0%

In de wereld van hollowbody gitaren staat Ibanez bekend om zijn vermogen om traditie en innovatie naadloos te combineren. De Ibanez AF2000 Artstar Prestige is hier het levende bewijs van. Deze gitaar, met zijn verfijnde esthetiek en geavanceerde technische specificaties, belichaamt de passie en precisie van Ibanez voor het creëren van muziekinstrumenten. Voordat we dieper ingaan op de details, laten we eerst een stap terug doen en de AF2000 in zijn geheel bewonderen, een meesterwerk dat zowel de geschiedenis als de toekomst van gitaarbouw vertegenwoordigt.

Bax Music logo
Bax Music
5/5

Wat is de Ibanez AF2000

De Ibanez AF2000 is een pronkstuk uit de Artstar Prestige-serie van Ibanez, een reeks die de perfecte balans zoekt tussen traditioneel vakmanschap en moderne innovatie. Gemaakt in Japan, staat deze gitaar symbool voor de toewijding van Ibanez aan kwaliteit en precisie.

Op het eerste gezicht valt de AF2000 op door zijn verbluffende Brown Sunburst afwerking, die de prachtige houtnerf van de sparren top en gevlamde anigre achterkant en zijkanten accentueert. Maar deze gitaar is niet alleen een lust voor het oog. Onder zijn oppervlakte schuilt een schat aan technische kenmerken die hem tot een echt professioneel instrument maken.

Ibanez AF2000 afwerking

Ibanez AF2000 specificaties

De Gretsch New Yorker is een veelzijdige gitaar. We hebben de specificaties voor je opgesomd.

Algemeen
Model:
AF2000 Artstar Prestige
Serie:
Prestige-serie
Kleur:
Brown Sunburst
Aantal frets:
20
Snaren:
6
Elementtype:
Super 58 (H) hals en brug pickups
Materialen
Houtsoort achterkant:
Anigre
Houtsoort toets:
Ebben (Ebony)
Houtsoort top:
sparren (spruce)
Houtsoort zijkant:
Anigre

Plus en minpunten

Elke gitaar, hoe verfijnd of geavanceerd ook, heeft zijn eigen unieke sterke punten en mogelijke beperkingen. Het is essentieel om deze aspecten te begrijpen om een weloverwogen beslissing te nemen bij de aanschaf van een instrument. In dit hoofdstuk zullen we de voordelen en mogelijke nadelen van de Ibanez AF2000 onder de loep nemen, zodat je een duidelijk beeld krijgt van wat je kunt verwachten van dit prachtige instrument.

Ibanez AF2000 achterkant

Pluspunten

Minpunten

4.4/5

9.2

De bouwkwaliteit en afwerking

Wanneer we het hebben over de bouwkwaliteit van een instrument, is het essentieel om te kijken naar de materialen, het vakmanschap en de technologieën die worden gebruikt. De Ibanez AF2000, onderdeel van de prestigieuze Artstar Prestige-serie, is een toonbeeld van uitmuntendheid op al deze gebieden.

Materialen

De keuze van houtsoorten in de AF2000 is zowel esthetisch als functioneel indrukwekkend. De sparren top, gecombineerd met de gevlamde anigre achterkant en zijkanten, zorgt niet alleen voor een prachtige visuele uitstraling, maar draagt ook bij aan de rijke en resonante klank van de gitaar. De 3-delige hals, gemaakt van Afrikaanse mahonie en geroosterde esdoorn, biedt stabiliteit en duurzaamheid, terwijl de ebbenhouten toets een soepele speelervaring garandeert.

Vakmanschap en details

Geproduceerd in Japan, staat de AF2000 garant voor de hoogste normen van vakmanschap waar Ibanez om bekend staat. Elk detail, van de inleg op de toets tot de afwerking van de frets, is met precisie uitgevoerd. De Prestige fret edge behandeling, een kenmerk van de Prestige-serie, zorgt ervoor dat elke fret perfect is afgewerkt, wat bijdraagt aan het speelcomfort.

4.4/5

9.3

Veelzijdige hardware

De AF2000 is uitgerust met geavanceerde technologieën, zoals de Super 58 pickups, die een breed scala aan tonen bieden. De Gotoh 510 stemmechanieken en het speciale AF staartstuk zijn van topkwaliteit en zorgen voor een betrouwbare stemming en duurzaamheid. Bovendien zorgt de ‘S-TECH’ speciale geroosterde behandeling van de hals ervoor dat het hout zijn natuurlijke vocht verliest, waardoor de hals minder gevoelig is voor kromtrekken onder verschillende klimaatomstandigheden.

Ibanez AF2000 materialen
4.4/5

9.0

Hoe zit het met speelcomfort van de Ibanez AF2000

Een gitaar kan er prachtig uitzien en geweldig klinken, maar als hij niet comfortabel aanvoelt of gemakkelijk te bespelen is, kan dat de algehele ervaring verminderen. Gelukkig heeft de Ibanez AF2000 op dit gebied veel te bieden.

Halsprofiel en Toets

De 3-delige hals van Afrikaanse mahonie en geroosterde esdoorn van de AF2000 is ontworpen met het oog op comfort. Het profiel van de hals is zodanig gevormd dat het zowel voor akkoordenspel als voor solo’s geschikt is. De ebbenhouten toets voegt een extra laagje luxe toe aan de speelervaring, met een gladde feel die ideaal is voor snelle loopjes en complexe akkoordovergangen.

Fretwerk

De Prestige fret edge behandeling is een duidelijk bewijs van Ibanez’s toewijding aan speelcomfort. Door deze behandeling voelen de frets ongelooflijk glad aan de zijkanten van de hals, wat het gemakkelijker maakt om de hand langs de hals te bewegen en snelle positiewisselingen uit te voeren.

Gewicht en balans

Dankzij de hollowbody constructie heeft de AF2000 een aangenaam gewicht dat niet te zwaar aanvoelt, zelfs niet tijdens langere speelsessies. De gitaar is ook goed uitgebalanceerd, zowel staand als zittend, waardoor je je volledig kunt concentreren op je spel zonder je zorgen te maken over het verschuiven of kantelen van de gitaar.

Response en nuance

De combinatie van hoogwaardige houtsoorten en de Super 58 pickups zorgt ervoor dat de AF2000 zeer responsief is op de nuances van je spel. Of je nu zachtjes tokkelt of krachtig aanslaat, de gitaar reageert onmiddellijk en geeft elke nuance van je spel weer.

4.4/5

9.1

Wat kun je verwachten van het geluid

Bij het kiezen van een gitaar is het geluid een van de meest cruciale aspecten. De Ibanez AF2000, met zijn unieke combinatie van materialen en hardware, biedt een klankpalet dat zowel rijk als veelzijdig is.

Warmte en resonantie

Dankzij de volledige hollowbody constructie van sparren en gevlamde anigre produceert de AF2000 een warm en resonant geluid met een opvallende akoestische diepte. Deze natuurlijke resonantie zorgt voor een volle, organische klank die vooral opvalt bij akoestisch spel of bij lichte versterking.

Veelzijdigheid van de pickups

De Super 58 pickups zijn een belangrijk onderdeel van de sound van de AF2000. Deze pickups staan bekend om hun vermogen om een breed scala aan tonen te produceren, van warme, ronde jazzklanken tot scherpere, helderdere tonen geschikt voor blues en rock. De combinatie van hals- en brugpickups biedt een scala aan klankmogelijkheden, waardoor de gitarist gemakkelijk kan schakelen tussen verschillende genres en stijlen.

Middenklanken en definitie

De keuze van houtsoorten in de AF2000 draagt bij aan een rijke middenklank, wat resulteert in een geluid dat zowel krachtig als gedefinieerd is. Dit maakt de gitaar bijzonder geschikt voor solo’s en leadlijnen, waarbij elke noot duidelijk en onderscheidend doorkomt.

Dynamisch bereik

Een van de opvallende kenmerken van de AF2000 is zijn dynamische bereik. Of je nu zachtjes tokkelt of met kracht aanslaat, de gitaar reageert met een heldere en evenwichtige klank, waardoor je als muzikant meer expressieve vrijheid krijgt.

Ibanez AF2000

Conclusie

4.4/5

8.9

De Ibanez AF2000 Artstar Prestige is zonder twijfel een meesterwerk in de wereld van hollowbody gitaren. Van zijn verbluffende esthetiek tot zijn indrukwekkende klankpalet, dit instrument belichaamt de perfecte combinatie van traditioneel vakmanschap en moderne innovatie.

Zijn bouwkwaliteit en aandacht voor detail zijn onberispelijk, wat duidelijk wordt in zowel het gevoel als de klank van de gitaar. De Super 58 pickups bieden een breed scala aan tonen, waardoor de gitaar zich leent voor diverse muziekgenres, van jazz tot rock. Het speelgemak en de responsiviteit maken het een genot om te bespelen, zowel voor beginners als voor doorgewinterde professionals.

Al met al is de Ibanez AF2000 een uitstekende investering voor de serieuze muzikant die op zoek is naar een instrument van topkwaliteit dat zowel visueel als sonisch indrukwekkend is. Het is een gitaar die niet alleen voldoet aan de verwachtingen, maar deze zelfs overtreft.

Bax Music logo
Bax Music
5/5