Skip to content
Gibson logo

Gibson

Als het gaat om iconische gitaarmerken, is er weinig dat kan tippen aan Gibson. Het merk is synoniem geworden voor rock- en bluesmuziek en heeft talloze artiesten geïnspireerd om muziek te maken en hun eigen unieke sound te ontwikkelen.

Home » Gibson

De invloed van Gibson

Gibson-gitaren hebben een enorme invloed gehad op de muziekwereld. Van blues tot rock ‘n roll, jazz tot metal, Gibson-gitaren hebben een prominente rol gespeeld in talloze genres en hebben enkele van de grootste gitaarhelden van de wereld geïnspireerd.

Enkele van de beroemdste gitaristen die bekend staan om het spelen van Gibson-gitaren zijn onder andere:

  • Jimi Hendrix: Hendrix was een van de meest invloedrijke gitaristen van de jaren 60 en speelde vaak op een Gibson Flying V.
  • Eric Clapton: Clapton staat bekend om zijn virtuositeit op de gitaar en heeft door de jaren heen verschillende Gibson-gitaren bespeeld, waaronder de Les Paul en de ES-335.
  • Jimmy Page: Page is het meest bekend als de gitarist van Led Zeppelin en heeft op verschillende Gibson-gitaren gespeeld, waaronder de Les Paul en de SG.
  • B.B. King: King is een van de grootste bluesgitaristen aller tijden en was bekend om zijn spel op de Gibson ES-335.
  • Angus Young: Young is de gitarist van AC/DC en is bekend om zijn energieke spel op de Gibson SG.
Gibson invloed

Gibson Archtop gitaar

Archtop-gitaren zijn gitaren die zijn ontworpen met een gebogen bovenblad (ook wel ‘arched top’ genoemd) in plaats van een vlakke bovenkant, waardoor de klankkast een boogvorm heeft. Dit ontwerp geeft de gitaar een karakteristieke klank met veel volume en helderheid.

Gibson is bekend om zijn archtop-gitaren, die ook wel bekend staan als “jazzgitaren”. Gibson produceert een verscheidenheid aan modellen, waaronder de L-5, ES-175, en de legendarische L-4 CES, die al sinds de jaren 30 geproduceerd wordt.

Gibson’s archtop-gitaren worden geprezen om hun vakmanschap en kwaliteit. Ze zijn ontworpen voor jazzmuzikanten, maar worden ook gebruikt in andere genres, waaronder blues en rock. 

Gibson gitaar modellen

Gibson heeft een aantal van de meest iconische gitaren in de geschiedenis van de muziek geproduceerd. Hieronder staan enkele van de meest bekende modellen van het bedrijf.

Gibson Les Paul

Gibson Les Paul

De Les Paul is een van de meest iconische gitaren ooit gemaakt. Het model werd in de jaren 50 ontworpen door Gibson-gitarist Les Paul, die wilde dat zijn gitaar beter gestemd zou blijven en minder feedback zou produceren. Het resultaat was een solid body gitaar met een hals en toets van mahoniehout, en een bovenblad van esdoornhout. De Les Paul wordt beschouwd als een van de beste gitaren ooit gemaakt.

Gibson SG

Gibson SG

De SG (Solid Guitar) is een ander iconisch model van Gibson. Het werd in de jaren 60 geïntroduceerd als opvolger van de Les Paul, en heeft een slanker ontwerp met een dubbele cutaway en een lichtgewicht mahoniehouten body. De SG is ook populair bij gitaristen in verschillende genres, en wordt vaak gebruikt voor heavy rock en metal.

Gibson Flying V

Gibson Flying V

De Flying V is een van de meest onderscheidende gitaren ooit gemaakt. Het werd in de jaren 50 ontworpen als een futuristisch alternatief voor de meer traditionele gitaren van die tijd. De Flying V heeft een uniek V-vormig ontwerp met een lichtgewicht mahoniehouten body en twee humbucker pickups. Het model wordt vaak geassocieerd met hardrock- en metal-muziek.

Gibson Explorer

Gibson Explorer

In 1958 introduceerde Gibson nog een ander opvallend nieuw model: de Explorer. De Explorer had een scherpe, puntige body en het was bedoeld als een instrument dat zou appelleren aan muzikanten die op zoek waren naar iets nieuws en anders dan wat er op dat moment op de markt was. De Explorer was een gewaagd en experimenteel instrument en het duurde even voordat muzikanten het begonnen te gebruiken.

Gibson Firebird

Gibson Firebird

In 1963 introduceerde Gibson nog een ander nieuw model: de Firebird. De Firebird had een ongebruikelijke vorm, met een omgekeerde kop en een lange, slanke body. Het instrument was ontworpen om te concurreren met de populaire Fender Stratocaster, die op dat moment de markt domineerde. De Firebird was niet meteen populair bij muzikanten en het duurde even voordat het instrument begon aan te slaan.

Gibson Les Paul Junior

Gibson Les Paul Junior

De Les Paul Junior werd in 1954 geïntroduceerd als een betaalbaar alternatief voor de duurdere Les Paul-modellen, en het werd al snel populair bij muzikanten in verschillende genres. De Les Paul Junior was een single-cutaway solid body gitaar met een enkele P-90 single-coil pickup en een enkele volumeknop. Het instrument was verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder sunburst en TV yellow.

Gibson ES 335

Gibson ES-335

De Gibson ES-335 is een semi-hollow body gitaar die voor het eerst werd geïntroduceerd in 1958. Het instrument was een innovatie op het gebied van gitarenbouw, omdat het de sonische voordelen van een hollow body combineerde met de feedbackbestendigheid van een solid body. De ES-335 had een dubbele cutaway, een center block van massief hout om feedback te verminderen en holle vleugels. 

Gibson ES 339

Gibson ES-339

De Gibson ES-339 is een kleinere variant van de ES-335, geïntroduceerd in 2007. Het instrument is bedoeld als een meer comfortabele versie van de ES-335, met een kleiner lichaam en een meer speelbare hals. De ES-339 heeft een semi-hollow body met een center blok van massief hout om feedback te verminderen en holle vleugels. Het heeft ook twee humbucking pickups en een Tune-o-Matic brug, net als de ES-335.

Gibson Thunderbird

Gibson Thunderbird

De Gibson Thunderbird is een solid body basgitaar die voor het eerst werd geïntroduceerd in 1963. Het instrument werd ontworpen door de legendarische auto-ontwerper Ray Dietrich, en het was een gedurfde en onconventionele toevoeging aan Gibsons basgitaarlijn. De Thunderbird heeft een unieke vorm, met een langwerpige body en een gebogen hoofd, die doet denken aan een vogel in vlucht.

De geschiedenis van het gitaarmerk Gibson

Gibson is een Amerikaans gitaarmerk dat in 1902 werd opgericht door Orville Gibson. Het bedrijf begon als een kleine werkplaats waar handgemaakte mandolines werden gemaakt, maar het groeide snel uit tot een van de grootste en meest iconische gitaarmerken ter wereld. Gibson heeft talloze beroemde modellen op zijn naam staan, zoals de Les Paul, de SG en de Flying V. Het merk is geliefd bij gitaristen van alle niveaus en genres, en heeft een enorme invloed gehad op de ontwikkeling van de moderne gitaar.

Geschiedenis Gibson

De beginjaren van Gibson

Het verhaal van Gibson begon in 1902, toen Orville Gibson een werkplaats opende in Kalamazoo, Michigan. Gibson was een getalenteerde mandolinebouwer en hij richtte zijn bedrijf op om instrumenten te maken die aan de eisen van muzikanten zouden voldoen. In die tijd waren de meeste mandolines nog vrij eenvoudig van constructie, maar Gibson was van mening dat een instrument van hogere kwaliteit een betere klank zou hebben en meer speelbaar zou zijn.

Gibson’s vroege instrumenten werden al snel populair bij muzikanten en in 1908 werd het bedrijf omgedoopt tot ‘The Gibson Mandolin-Guitar Mfg. Co. Ltd.’ om de verbreding van hun assortiment weer te geven. Het bedrijf richtte zich op het maken van gitaren, mandolines en banjo’s en begon al snel een reputatie op te bouwen als een van de beste instrumentenbouwers in de Verenigde Staten.

In 1919 verkocht Orville Gibson zijn bedrijf aan een groep investeerders, die het bedrijf verder uitbouwden en het omvormden tot de Gibson Guitar Corp. Het bedrijf bleef gitaren, mandolines en banjo’s maken, maar begon ook met de productie van andere instrumenten, zoals ukeleles en elektrische gitaren.

Gibson elektrische gitaren

In de jaren 50 begon Gibson met de productie van enkele van zijn meest iconische modellen, waaronder de Les Paul en de ES-335. Deze gitaren waren zo populair dat ze de norm werden voor rock- en rollmuzikanten en andere gitaristen over de hele wereld. De jaren 60 en 70 waren ook een belangrijke tijd voor Gibson, omdat veel van de grootste namen in de rock- en bluesmuziek, zoals Jimmy Page van Led Zeppelin en Eric Clapton, Gibson gitaren begonnen te gebruiken.

In de jaren 80 en 90 had Gibson te maken met een aantal uitdagingen. De opkomst van de elektrische gitaar had de vraag naar akoestische gitaren doen afnemen, wat het bedrijf had moeten dwingen om te bezuinigen. Het bedrijf wisselde verschillende keren van eigenaar en kreeg te maken met financiële problemen. In de afgelopen jaren heeft Gibson echter weer een opleving doorgemaakt, mede dankzij nieuwe producten en een sterkere focus op kwaliteit en vakmanschap.

Moderne Gibson Les Paul Standard

Het einde van het Gibson-tijdperk

Hoewel Gibson in de jaren ’50 en ’60 enkele van de meest iconische gitaren aller tijden produceerde, had het bedrijf te kampen met financiële problemen in de jaren ’70 en ’80. De kwaliteit van de gitaren begon af te nemen en muzikanten begonnen over te stappen op andere merken, zoals Fender en PRS.

In 1986 werd Gibson overgenomen door een investeringsgroep onder leiding van voormalig CEO Henry Juszkiewicz. Onder zijn leiding begon Gibson te investeren in nieuwe technologieën en innovaties en het bedrijf begon opnieuw gitaren van hoge kwaliteit te produceren.

In 2018 kwam Gibson opnieuw in financiële problemen en het bedrijf moest bescherming tegen faillissement aanvragen. Sindsdien heeft Gibson zich hersteld en het bedrijf blijft een van de meest iconische en gewaardeerde gitaarmerken ter wereld.