Skip to content
Gretsch logo

Gretsch

Gretsch is een legendarisch gitaarmerk dat al sinds 1883 bestaat. Gretsch heeft zich gespecialiseerd in het maken van gitaren, basgitaren en drums en is bekend om zijn hoogwaardige instrumenten en iconische ontwerpen.

Home » Gretsch

De invloed van Gretsch

Gretsch heeft een rijke geschiedenis die meer dan 135 jaar teruggaat. Het merk heeft vele innovaties en ontwerpen geproduceerd die van invloed zijn geweest op de gitaarwereld, en het heeft samengewerkt met talloze beroemde artiesten in een breed scala aan muziekstijlen.

Van de vroege jaren van de jazz tot de moderne rock-‘n-roll en alles daartussenin, Gretsch-gitaren hebben een unieke en herkenbare klank en uitstraling. Het merk blijft tot op de dag van vandaag relevant en populair bij muzikanten over de hele wereld.

Gretsch invloed

Gretsch Archtop gitaar

Archtop gitaren van Gretsch zijn hoogwaardige, handgemaakte gitaren die bekend staan om hun kenmerkende uiterlijk en geluid. Ze zijn ontworpen met een gebogen bovenkant (archtop), wat betekent dat de bovenkant van de gitaar is gebogen in plaats van vlak.

Deze gitaren worden meestal gebruikt in jazz-, blues- en rockabilly-muziekstijlen, en zijn zeer populair onder professionele gitaristen. Gretsch is een van de meest gerenommeerde fabrikanten van archtop gitaren ter wereld en hun gitaren worden vaak beschouwd als de crème de la crème van deze stijl.

De gitaren van Gretsch zijn beschikbaar in verschillende modellen en afwerkingen, zoals de populaire “Country Gentleman” en “White Falcon” modellen. Ze hebben vaak ingewikkelde ontwerpen, met houtsnijwerk, ingelegde parels en andere decoratieve elementen die bijdragen aan hun unieke uitstraling.

Wat betreft het geluid hebben Gretsch archtop gitaren een vol en helder geluid dat perfect past bij jazz, blues en rockabilly muziekstijlen. Ze hebben een warme toon en een goede sustain, wat betekent dat de noten lang blijven doorklinken.

Gretsch gitaar modellen

Gretsch heeft een aantal populaire gitaren die geliefd zijn bij muzikanten van alle genres. Hieronder staan enkele van de meest bekende modellen:

Gretsch Duo Jet

Gretsch Duo Jet

De Duo Jet is een van de meest iconische Gretsch-gitaren en werd voor het eerst geïntroduceerd in 1953. Het heeft een slanke, zwarte body en is uitgerust met Filter-Tron pickups, die zorgen voor een rijke, diepe klank. De gitaar werd beroemd dankzij gitaristen als George Harrison, die een Duo Jet gebruikte tijdens de eerste Amerikaanse tournee van The Beatles.

Gretsch White Falcon

Gretsch White Falcon

De White Falcon is een van de meest luxueuze gitaren van Gretsch en wordt geleverd met een witte body, gouden hardware en een Bigsby tremolo systeem. De gitaar werd oorspronkelijk geïntroduceerd in 1954 en wordt nog steeds beschouwd als een van de meest gewilde gitaren onder Gretsch-liefhebbers.

Gretsch Black Falcon

Gretsch Black Falcon

De Black Falcon is ontworpen als een luxe gitaar met een extravagante uitstraling, compleet met gouden hardware, ingewikkelde inlegwerk en een elegante zwarte afwerking. Het heeft een semi-hollowbody constructie, wat betekent dat het is gemaakt met een holle klankkast met een massieve balk die door het midden van het instrument loopt om de stabiliteit te behouden.

Gretsch New Yorker

Gretsch New Yorker

De Gretsch New Yorker is een parlor-gitaar met een compacte body die gemakkelijk te hanteren is en een vol, warm geluid produceert. Het heeft een bovenblad van sparrenhout en zij- en achterkanten van mahonie, wat zorgt voor een gebalanceerde toon met een heldere articulatie en resonantie.

Gretsch Country Gentleman

Gretsch Country Gentleman

De oorspronkelijke Country Gentleman werd voor het eerst geïntroduceerd in 1958 en werd ontworpen als een high-end elektrische gitaar die bedoeld was om de behoeften van professionele muzikanten te dienen. Het was het eerste Gretsch-model dat werd uitgerust met een gebogen bovenblad, waardoor het een zeer onderscheidende en elegante uitstraling kreeg.

Gretsch Broadkaster

Gretsch Broadkaster

De Broadkaster was oorspronkelijk bedoeld als een high-end drumstel, maar het ontwerp en de kwaliteit waren zo populair dat Gretsch besloot om het ook als gitaar op de markt te brengen. De Broadkaster-gitaar werd voor het eerst geïntroduceerd in de jaren 50 en was ontworpen als een hoogwaardige, full-size elektrische gitaar voor professionele muzikanten.

Gretsch Penguin

Gretsch Penguin

De Penguin heeft een semi-hollowbody constructie met een esdoorn bovenblad en esdoorn zij- en achterkanten, wat zorgt voor een heldere en responsieve klank. Het heeft twee high-output Filter’Tron humbucker pickups, die speciaal zijn ontworpen om een breed scala aan tonen te leveren, van heldere cleans tot vervormde overdrive.

Gretsch Tennessee Rose

Gretsch Tennessee Rose

De Tennessee Rose werd geïntroduceerd in de jaren 80 als onderdeel van de “Professional Series” en was bedoeld als een high-end gitaar voor professionele muzikanten. De Tennessee Rose heeft een double-cutaway, semi-hollowbody constructie met een esdoorn bovenblad en esdoorn zij- en achterkanten. Het heeft twee High Sensitive Filter’Tron humbucker pickups.

Gretsch Rancher

Gretsch Rancher

De Gretsch Rancher is een van de meest herkenbare gitaren van Gretsch en is zeer populair geworden vanwege zijn unieke uitstraling en klank. De Rancher is een akoestische gitaar die voor het eerst werd geïntroduceerd in de jaren 50 als onderdeel van de “Rancher” -lijn van gitaren van Gretsch. De Gretsch Rancher is gebouwd met een dreadnought-achtige body, met een esdoorn achterkant en zijkanten en een sparrenhouten top, die bijdraagt aan zijn heldere en resonante klank.

Gretsch gitaar kopen

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een Gretsch gitaar, zijn er enkele belangrijke dingen om in gedachten te houden. Allereerst is het belangrijk om het gewenste type gitaar te overwegen, zoals een semi-hollowbody, solidbody of akoestische gitaar. Gretsch heeft een breed scala aan modellen beschikbaar, dus het is belangrijk om te weten welk type gitaar je nodig hebt voor jouw speelstijl en genre.

Daarnaast is het belangrijk om te overwegen wat voor soort geluid je zoekt. Gretsch-gitaren staan bekend om hun heldere, sprankelende tonen en vintage-achtige klanken, dus het is belangrijk om te overwegen welk type pickups en elektronica het beste bij je speelstijl en gewenste geluid passen.

Let er op dat je je Gretsch gitaar koopt bij een deskundige, betrouwbare winkel zoals Bax Music of Thomann.

Bax Music logo
Bax Music
5/5
Thomann logo
Thomann
5/5
Gretsch sound

De Gretsch-sound

Een van de kenmerken van Gretsch-gitaren is hun unieke geluid. Gretsch-gitaren hebben een heldere, resonante klank die anders is dan die van andere gitaren op de markt. Dit komt deels door de hollow-body constructie van veel Gretsch-gitaren, maar ook door het gebruik van speciale pickups en andere technologieën.

Een van de meest opvallende kenmerken van Gretsch-gitaren zijn de zogenaamde “Filter’Tron” pickups. Deze pickups zijn ontworpen om een helder, gedefinieerd geluid te produceren dat ideaal is voor rock-‘n-roll en andere stijlen

van elektrische gitaarmuziek. De Filter’Tron pickups werden geïntroduceerd in de jaren ’50 en zijn sindsdien een belangrijk onderdeel van de Gretsch-sound geworden.

Een andere belangrijke factor in de Gretsch-sound is het gebruik van zogenaamde “sound posts” in de hollow-body gitaren. Deze dunne stukjes hout worden aan de binnenkant van de gitaar geplaatst en helpen bij het creëren van een heldere, resonante klank. Dit is een van de redenen waarom veel Gretsch-gitaren een warme en rijke klank hebben.

De geschiedenis van Gretsch

Gretsch is een gitaarmerk dat al meer dan 135 jaar bestaat. Het is opgericht in 1883 door de Duitse immigrant Friedrich Gretsch in Brooklyn, New York. Het bedrijf begon als een kleine winkel die muziekinstrumenten verkocht, maar groeide al snel uit tot een van de belangrijkste producenten van gitaren en drums ter wereld. In de loop der jaren heeft Gretsch een reputatie opgebouwd als een merk dat kwalitatief hoogwaardige instrumenten produceert die gewild zijn bij zowel professionele muzikanten als amateurmuzikanten.

Geschiedenis Gretsch

De vroege jaren van Gretsch

De vroege jaren van Gretsch werden gekenmerkt door een focus op het maken van banjo’s en drums. In die tijd waren banjo’s populairder dan gitaren en Gretsch concentreerde zich op het maken van hoogwaardige instrumenten voor deze markt. De banjo’s van Gretsch waren van hoge kwaliteit en werden gewaardeerd door zowel amateurmuzikanten als professionals.

In de jaren ’20 begon Gretsch ook drums te produceren en het bedrijf ontwikkelde al snel een reputatie als een van de beste drumfabrikanten ter wereld. De drums van Gretsch werden al snel populair bij jazzmuzikanten en het bedrijf leverde drums aan enkele van de grootste namen in de jazzwereld, waaronder Gene Krupa en Max Roach.

De opkomst van de Gretsch-gitaren

Hoewel Gretsch zich aanvankelijk concentreerde op banjo’s en drums, begon het bedrijf in de jaren ’30 ook gitaren te produceren. In 1939 introduceerde Gretsch de eerste hollow-body gitaar, de Synchromatic, die al snel populair werd bij jazzgitaristen. De Synchromatic was een innovatieve gitaar die werd geprezen om zijn heldere klank en bespeelbaarheid.

Na de Tweede Wereldoorlog begon Gretsch met de productie van solid-body gitaren en werd het bedrijf een van de belangrijkste spelers op de markt. De Gretsch Duo Jet, geïntroduceerd in 1953, was de eerste solid-body gitaar van het bedrijf en werd al snel een favoriet bij rock-‘n-roll-gitaristen. De Duo Jet was een belangrijke gitaar voor Gretsch en vormde de basis voor veel van de modellen die het bedrijf de komende jaren zou produceren.

Gretsch Rock n Roll

Gretsch-gitaren en rock-'n-roll

Hoewel Gretsch-gitaren oorspronkelijk werden ontworpen voor jazzmuzikanten, werden ze al snel populair bij rock-‘n-roll-gitaristen. De Gretsch Duo Jet was een van de eerste gitaren die werd gebruikt door rock-‘n-roll-legende Eddie Cochran en later ook door George Harrison van The Beatles.

Een andere beroemde Gretsch-speler was Chet Atkins, een countrygitarist die vaak werd omschreven als “Mr. Guitar”. Atkins speelde op een Gretsch Country Gentleman, een semi-hollow body gitaar die speciaal voor hem was ontworpen. De Country Gentleman werd al snel een populaire gitaar onder country- en rockabilly-gitaristen en werd door veel beroemde artiesten gebruikt, waaronder Brian Setzer van The Stray Cats.

In de jaren ’60 werd de Gretsch White Falcon geïntroduceerd, een grote hollow-body gitaar met een opvallende witte afwerking. De White Falcon werd al snel een icoon van de rock-‘n-roll-muziek en werd gebruikt door artiesten als Neil Young, Stephen Stills en Pete Townshend van The Who.

De overname door Baldwin

In 1967 werd Gretsch overgenomen door het Amerikaanse muziekinstrumentenbedrijf Baldwin. Onder Baldwin bleef Gretsch doorgaan met het produceren van hoogwaardige gitaren en drums, maar het bedrijf had het moeilijk om te concurreren met andere grote merken zoals Fender en Gibson.

In de jaren ’70 en ’80 begon Gretsch te experimenteren met nieuwe ontwerpen en technologieën om te proberen de concurrentie bij te houden. Een van de opvallende modellen die in die tijd werden geïntroduceerd, was de “Super Axe”, een solid-body gitaar met een unieke vorm en elektronica.

Het herstel van Gretsch

In 1985 werd Gretsch overgenomen door de Fender Musical Instruments Corporation. Onder Fender begon Gretsch aan een nieuw tijdperk van groei en innovatie. Het bedrijf introduceerde nieuwe modellen, waaronder de populaire Duo Jet en de White Falcon, en begon samen te werken met artiesten om signature-modellen te ontwerpen.

Een van de meest succesvolle samenwerkingen was met Brian Setzer van The Stray Cats. Setzer speelde op een Gretsch-gitaar in de vroege jaren van zijn carrière en keerde terug naar het merk in de jaren ’90 toen hij zijn eigen signature-model, de Gretsch Brian Setzer Hot

Rod, introduceerde. De Hot Rod was gebaseerd op Setzer’s favoriete vintage Gretsch-modellen en had een unieke hot rod-stijl afwerking.

In de jaren ’90 en 2000 groeide de populariteit van Gretsch-gitaren enorm, mede dankzij de samenwerkingen met artiesten als Setzer, Billy Duffy van The Cult en Tim Armstrong van Rancid. Het bedrijf bleef ook nieuwe modellen en innovaties introduceren, waaronder de Electromatic-serie, die betaalbare hollow-body gitaren bood aan beginnende en budgetbewuste gitaristen.

Gretsch vandaag de dag

Vandaag de dag is Gretsch een van de meest populaire en gerespecteerde gitaarmerken ter wereld. Het bedrijf blijft nieuwe modellen en innovaties introduceren, maar blijft ook trouw aan zijn rijke geschiedenis en erfgoed.

Gretsch-gitaren worden nog steeds met de hand gebouwd in de Verenigde Staten en Japan en worden gebruikt door talloze beroemde artiesten in een breed scala aan muziekstijlen. Het bedrijf biedt ook een breed scala aan accessoires en onderdelen, waaronder snaren, versterkers en effectpedalen.

Een van de meest opvallende kenmerken van Gretsch-gitaren is hun onderscheidende uitstraling. Veel Gretsch-modellen hebben opvallende kleuren, afwerkingen en hardware, waaronder “Bigsby” tremolo’s en “G-arrow” knoppen.

Moderne Gretsch gitaar