Skip to content
Fender logo

Fender

Als het gaat om iconische gitaarmerken, dan staat Fender hoog in de lijst. Het merk is verantwoordelijk voor enkele van de meest herkenbare gitaren ooit gemaakt, waaronder de Stratocaster, Telecaster en de Precision Bass.

Home » Fender

Invloed van Fender

De invloed van Fender op de ontwikkeling van de moderne gitaar kan niet worden overschat. Het bedrijf was een pionier op het gebied van elektrische gitaren en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van vele nieuwe technologieën en functies die nog steeds worden gebruikt in moderne gitaren.

Fender heeft ook een grote invloed gehad op de muziekwereld als geheel. De gitaren van Fender waren populair bij vele beroemde gitaristen, waaronder Jimi Hendrix, Eric Clapton en Buddy Holly. Deze gitaristen hebben de klank en stijl van de Fender-gitaren beïnvloed en hebben daarmee een blijvende impact gehad op de muziekgeschiedenis.

Fender invloed

Fender Archtop gitaar

Fender staat vooral bekend om zijn solid-body elektrische gitaren, zoals de Telecaster en de Stratocaster. Echter, Fender heeft ook archtop gitaren geproduceerd in het verleden, en deze worden beschouwd als enkele van de beste in hun soort.

Een archtop gitaar heeft een gebogen bovenblad en een holle klankkast. Dit zorgt voor een voller, warmer en akoestischer geluid dan solid-body gitaren. De Fender archtop gitaren zijn vaak uitgerust met F-gaten, die zorgen voor een betere projectie van het geluid.

De bekendste Fender archtop gitaren zijn de de Fender Coronado, Fender Starcaster en de Fender Montego. Deze gitaren hebben allemaal hun eigen kenmerken en klank, maar ze delen allemaal de hoge bouwkwaliteit en het vakmanschap waar Fender om bekend staat.

Fender gitaar modellen

Antonio de Torres Jurado (1817-1892) wordt beschouwd als de vader van de moderne klassieke gitaar. Vele geloven ook dat hij de ontwerper is van de eerste archtop gitaar. De gitaren van Torres waren zeer gewild bij professionele muzikanten en blijven een van de meest gewaardeerde instrumenten die er vandaag de dag bestaan. Zijn innovaties in ontwerp en constructie hebben een blijvende invloed gehad op de ontwikkeling van de gitaar en zijn geluid.

Fender Telecaster

Fender Telecaster

De Fender Telecaster werd in 1950 geïntroduceerd en was meteen een succes. Het was een van de eerste massaal geproduceerde gitaren en was bedoeld als een instrument voor countrymuziek en andere populaire muziekstijlen uit die tijd. De Telecaster was eenvoudig van ontwerp en betrouwbaar, met een stevig en duurzaam lichaam van esdoorn of essenhout.

Fender Stratocaster

De Fender Stratocaster

In 1954 introduceerde Fender de Stratocaster, die de Telecaster al snel overtrof in populariteit en invloed. De Stratocaster was een van de eerste gitaren met een asymmetrisch lichaam en drie single-coil pickups, wat een breder scala aan tonen mogelijk maakte dan de Telecaster. De gitaar had ook een vibrato-arm die muzikanten in staat stelde om subtiele vibrato-effecten toe te voegen aan hun spel.

Fender Jazzmaster

Fender Jazzmaster

De Fender Jazzmaster is een elektrische gitaar die in 1958 werd geïntroduceerd als een uitbreiding van het Fender-gitaarassortiment. De Jazzmaster werd in eerste instantie gepositioneerd als een high-end model voor jazzgitaristen, maar werd later populair bij rockmuzikanten en is sindsdien een iconische gitaar geworden.

Fender Jaguar

Fender Jaguar

De Fender Jaguar is een elektrische gitaar die in 1962 werd geïntroduceerd als een uitbreiding van het Fender-gitaarassortiment. Het werd gepositioneerd als een high-end model en bedoeld voor de jazz- en surfmuziekscene in de jaren 60. De Jaguar heeft een aantal unieke ontwerpkenmerken die het onderscheiden van andere Fender-gitaren.

Fender coronado

Fender Coronado

Naast de Stratocaster en de Telecaster heeft Fender ook andere modellen die minder bekend zijn, zoals de Fender Coronado. De Coronado is een hollowbody gitaar die in de jaren ’60 werd geïntroduceerd als een poging van Fender om zich te vestigen in de jazz- en bluesmarkt. De gitaar heeft een lichtgewicht constructie en een holle klankkast die een warme, volle en resonante klank produceert.

Fender Starcaster

Fender Starcaster

De Fender Starcaster is een semi-hollow body gitaar die oorspronkelijk in 1976 werd uitgebracht en gericht was op de markt van jazz- en fusiongitaristen. De Starcaster was echter geen commercieel succes en werd stopgezet na slechts enkele jaren van productie. Ondanks zijn korte productiegeschiedenis heeft de Starcaster echter een cultstatus bereikt onder gitaarverzamelaars en is hij in de afgelopen jaren opnieuw uitgebracht.

Fender Montego

Fender Montego

De Fender Montego is een van de meer obscure modellen van Fender gitaren, maar het heeft een unieke geschiedenis en esthetiek. Het was een van de eerste gitaren die Fender produceerde in de late jaren 60, toen het bedrijf probeerde zijn productlijn uit te breiden en nieuwe markten te bereiken.

Fender Precision Bass

Fender Precision Bass

In 1951 introduceerde Fender de Precision Bass, die de eerste elektrische basgitaar was die in massa werd geproduceerd. De Precision Bass werd al snel populair bij muzikanten die op zoek waren naar een instrument dat een lage, krachtige toon kon produceren, wat vooral belangrijk was in de opkomende rock-‘n-roll- en R&B-muziek.

Fender Jazzbass

Fender Jazz Bass

De Fender Jazz Bass is een van de meest populaire basgitaren aller tijden en werd in 1960 geïntroduceerd als een opvolger van de Precision Bass. Het ontwerp van de Jazz Bass was uniek voor die tijd omdat het twee single-coil pickups had, waardoor het een meer veelzijdige en expressieve basgitaar werd.

De geschiedenis van het gitaarmerk Fender

Het verhaal van Fender begint in Fullerton, Californië, in de late jaren 30 en vroege jaren 40. Oprichter Leo Fender had een passie voor elektronica en muziek en begon zijn carrière met het repareren van radio’s en versterkers. Al snel begon hij echter te experimenteren met het bouwen van zijn eigen versterkers en gitaren.

In 1946 richtte Fender zijn eigen bedrijf op, genaamd Fender Electric Instruments Company. Het bedrijf begon met de productie van versterkers, maar al snel breidde het uit naar het maken van gitaren en basgitaren. Een van de eerste producten van het bedrijf was de Fender Esquire, een enkele snaren gitaar die later werd uitgebreid tot de Fender Telecaster.

Geschiedenis Fender

De overname van Fender

Hoewel Fender enorm succesvol was, kwamen er ook uitdagingen. In de jaren 60 en 70, toen rockmuziek de wereld veroverde, ontstond er een nieuwe concurrentie vanuit Japan, waar bedrijven als Yamaha en Ibanez instrumenten produceerden die goedkoper waren en soms zelfs beter klonken dan die van Fender.

In 1965 besloot Leo Fender zijn bedrijf te verkopen aan CBS, een grote mediamaatschappij die zich wilde uitbreiden in de muziekindustrie. Hoewel de overname financieel gunstig was voor Fender, hadden sommige puristen en muzikanten twijfels over de kwaliteit van de instrumenten die onder CBS werden geproduceerd. Sommigen beweerden dat de instrumenten minder betrouwbaar en minder goed klonken dan de oude Fender-gitaar en -versterkers.

De heropleving van Fender

In de jaren 80 begon Fender zich te herstellen van de moeilijkheden van de vorige decennia. Onder leiding van CEO Bill Schultz begon het bedrijf opnieuw gitaren en versterkers te produceren van hoge kwaliteit. Schultz nam enkele innovatieve beslissingen, zoals het opnieuw uitbrengen van klassieke Fender-gitaren en het opzetten van een nieuwe fabriek in Ensenada, Mexico, waar goedkopere, maar nog steeds hoogwaardige gitaren werden geproduceerd.

Schultz nam ook het risico om het bedrijf uit te breiden naar andere producten, zoals akoestische gitaren en digitale versterkers. Dit leidde tot kritiek van sommige puristen, maar de uitbreidingen hielpen Fender om te blijven groeien en concurreren in een veranderende muziekindustrie.

In de jaren 90 kreeg Fender nog een boost toen enkele van de grootste gitaarhelden van de tijd, zoals Kurt Cobain van Nirvana en John Frusciante van de Red Hot Chili Peppers, Fender-gitaren en -versterkers begonnen te gebruiken. Dit leidde tot een hernieuwde interesse in Fender-gear onder jongere muzikanten.

Populariteit Fender

Fender vandaag de dag

Tegenwoordig is Fender nog steeds een van de meest invloedrijke en gewilde gitaarmerken ter wereld. Het bedrijf produceert nog steeds klassieke gitaren zoals de Telecaster, Stratocaster en Precision Bass, evenals moderne instrumenten zoals de Jaguar, Jazzmaster en Mustang. Fender produceert ook akoestische gitaren, versterkers, effectpedalen en andere accessoires.

Na de heropleving in de jaren 80 en 90, heeft Fender zich blijven aanpassen aan de veranderende muziekindustrie en de behoeften van muzikanten. Het bedrijf heeft geïnvesteerd in nieuwe technologieën om digitale versterkers en effecten te produceren, en heeft samengewerkt met artiesten om signature gitaren te ontwikkelen die specifiek zijn ontworpen voor hun speelstijl.

Fender is ook actief geweest in het ondersteunen van muziekeducatie. Het bedrijf heeft verschillende programma’s opgezet om muziekonderwijs toegankelijker te maken voor jongeren, zoals het Fender Play-platform voor online gitaarlessen en het Fender Play Foundation, dat instrumenten en lesmateriaal doneert aan scholen en organisaties die zich inzetten voor muziekeducatie.

In 2018 vierde Fender zijn 70-jarig jubileum. Het bedrijf heeft nog steeds een belangrijke plaats in de muziekindustrie en blijft de toon zetten voor gitaren en versterkers. Zijn iconische ontwerpen hebben talloze muzikanten beïnvloed en hebben een blijvende impact gehad op de muziekwereld.