Skip to content

Het verschil tussen Single Coil pickups en Humbuckers

Wanneer we de ziel van een elektrische gitaar proberen te vangen, komen we al snel uit bij een cruciaal onderdeel: de pickups. Deze kleine, maar machtige componenten zijn verantwoordelijk voor het omzetten van de trillingen van de snaren in elektrische signalen, die vervolgens worden omgevormd tot de iconische geluiden die we kennen en liefhebben. Zonder pickups zou de elektrische gitaar slechts een stille schaduw zijn van haar potentieel, verstoken van de mogelijkheid om te rocken, te jazzen of te bluesen.

Onder de diverse soorten pickups die beschikbaar zijn, springen er twee types in het bijzonder uit vanwege hun populariteit en unieke geluidskarakteristieken: de Single Coil en de Humbucker. Deze twee soorten pickups zijn niet alleen fundamenteel verschillend in hun constructie, maar ze bieden ook een eigen, onderscheidend geluid dat gitaristen al decennialang in vervoering brengt. De heldere, scherpe klanken van de Single Coil pickups contrasteren prachtig met de rijke, volle tonen van de Humbuckers, waardoor gitaristen een breed spectrum aan geluiden tot hun beschikking hebben.

In dit artikel duiken we dieper in de wereld van deze twee iconische pickups. We verkennen hun geschiedenis, hun technische verschillen, en hoe ze elk bijdragen aan de unieke klank van een elektrische gitaar. Of je nu een beginnende gitarist bent of een doorgewinterde professional, een goed begrip van Single Coils en Humbuckers is essentieel om het maximale uit je instrument te halen.

Wat zijn Single Coil Pickups?

Single Coil pickups zijn de oorspronkelijke hartslag van de elektrische gitaar. Ze bestaan uit een enkele spoel van draad, gewikkeld rond een magneet, wat hen hun kenmerkende naam geeft. Deze eenvoudige, maar effectieve constructie was revolutionair in de vroege dagen van de elektrische gitaar en blijft tot op de dag van vandaag een favoriet onder vele gitaristen.

Geschiedenis en Ontwikkeling

De geschiedenis van de Single Coil pickup gaat terug tot de jaren 1930. Het was in deze periode dat bedrijven zoals Fender en Gibson begonnen te experimenteren met elektrische gitaarontwerpen. De Fender Telecaster, geïntroduceerd in de vroege jaren 1950, was een van de eerste massaal geproduceerde elektrische gitaren die gebruik maakte van Single Coil pickups. Deze pickups waren cruciaal in het definiëren van het geluid van de vroege rock-‘n-roll en hebben sindsdien een blijvende impact op de muziekwereld.

Kenmerkende Geluidskwaliteiten

Het geluid van een Single Coil pickup wordt vaak omschreven als helder, scherp en levendig. Deze pickups hebben een uitstekende respons op de hogere frequenties, wat resulteert in een sprankelend geluid dat vooral goed tot zijn recht komt in genres zoals blues, country en bepaalde vormen van rock. Echter, ze zijn ook bekend om hun neiging tot het oppikken van elektromagnetische storingen, wat kan leiden tot een kenmerkende ‘hum’ of ruis.

Populaire Modellen en Gebruik in Beroemde Gitaren

Enkele van de meest iconische Single Coil pickups zijn de Fender Stratocaster pickups, die een onmiskenbare klank hebben die door talloze gitaristen wordt bewonderd. De Stratocaster, met zijn drie Single Coils, is gebruikt door legendarische gitaristen zoals Jimi Hendrix, Eric Clapton en Stevie Ray Vaughan, en heeft geholpen om de sound van de moderne muziek te vormen. Een ander populair model is de Fender Telecaster pickup, bekend om zijn scherpe, twangy geluid dat een hoofdbestanddeel is geworden in de countrymuziek.

Single Coil pickups zijn niet alleen beperkt tot Fender gitaren. Veel andere fabrikanten hebben hun eigen versies ontwikkeld, elk met unieke variaties in geluid en constructie. Deze diversiteit maakt Single Coils tot een veelzijdige keuze voor gitaristen die op zoek zijn naar een helder, gedetailleerd geluid.

Wat zijn Humbuckers?

Humbuckers, vaak gezien als de tegenhanger van Single Coil pickups, zijn een ander fundamenteel type pickup in de wereld van elektrische gitaren. Hun naam, ‘Humbucker’, komt van hun vermogen om de hinderlijke ‘hum’ of ruis die geassocieerd wordt met Single Coil pickups te ‘bucken’ of te onderdrukken. Dit wordt bereikt door twee tegenovergesteld gepolariseerde spoelen te gebruiken, die elektromagnetische storingen opheffen.

Geschiedenis en Ontstaan

Het concept van de Humbucker pickup werd in de jaren 1950 ontwikkeld als een directe reactie op de beperkingen van de Single Coil pickups. Ingenieurs zochten naar een manier om het ongewenste geluid, veroorzaakt door elektromagnetische interferentie, te elimineren zonder het karakteristieke elektrische gitaargeluid te verliezen. De eerste succesvolle Humbucker, bekend als de ‘PAF’ (Patent Applied For), werd ontwikkeld door Seth Lover, een ingenieur bij Gibson, in 1955. Deze innovatie markeerde een keerpunt in de geschiedenis van de elektrische gitaar.

Kenmerkende Geluidskwaliteiten

Humbuckers staan bekend om hun warme, volle en rijke geluid. Ze produceren een krachtiger signaal dan Single Coils, wat resulteert in een dikker, meer verzadigd geluid. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor stijlen als rock, heavy metal en jazz. Hun vermogen om ruis te onderdrukken maakt ze ook ideaal voor gebruik in omgevingen met veel elektronische interferentie.

Populaire Modellen en Gebruik in Iconische Gitaren

De Gibson Les Paul, uitgerust met zijn kenmerkende Humbuckers, is misschien wel een van de meest iconische gitaren in de muziekgeschiedenis. Gebruikt door legendarische gitaristen zoals Jimmy Page, Slash en Gary Moore, heeft de Les Paul een onuitwisbare stempel gedrukt op de wereld van rockmuziek. Een ander populair model is de Gibson SG, die ook vaak wordt uitgerust met Humbuckers, en bekend staat om zijn snijdende, doordringende geluid, geliefd bij gitaristen zoals Angus Young van AC/DC.

Naast Gibson hebben vele andere gitaarfabrikanten hun eigen versies van de Humbucker ontwikkeld, elk met unieke eigenschappen en geluidskwaliteiten. Deze variëteit biedt gitaristen een breed scala aan geluidsopties, waardoor Humbuckers een veelzijdige keuze zijn voor spelers in vrijwel elk genre.

Vergelijking van Single Coil en Humbuckers

De keuze tussen Single Coil en Humbucker pickups is een van de belangrijkste beslissingen die een gitarist kan maken. Deze twee soorten pickups bieden aanzienlijk verschillende geluidskarakteristieken, wat invloed heeft op de muzikale expressie en stijl. Laten we deze verschillen nader bekijken.

Geluid: Helderheid, Warmte, en Ruisniveau

Single Coil Pickups staan bekend om hun heldere, scherpe en transparante geluid. Ze bieden een uitstekende definitie in de hoge frequenties, wat resulteert in een sprankelend en levendig geluid. Dit maakt ze ideaal voor genres waarin helderheid en articulatie belangrijk zijn, zoals blues, country en bepaalde vormen van rock. Het nadeel is echter dat ze gevoelig zijn voor elektromagnetische interferentie, wat kan leiden tot een ongewenste ‘hum’.

Humbuckers, daarentegen, bieden een warmer, rijker en voller geluid. Ze zijn minder gevoelig voor ruis en interferentie dankzij hun dubbele spoelontwerp, wat ze ideaal maakt voor omgevingen met veel elektronische apparatuur. Hun geluidskwaliteit is bijzonder geschikt voor zwaardere muziekgenres zoals hard rock, heavy metal en jazz, waar een dikker en meer verzadigd geluid gewenst is.

Respons op Vervorming en Overdrive

Wanneer het aankomt op vervorming en overdrive, reageren Single Coil en Humbucker pickups heel anders. Single Coils behouden hun helderheid en definitie, zelfs bij hoge vervormingsniveaus, wat ze populair maakt voor genres als blues en classic rock. Humbuckers zijn echter beter in staat om een rijk en krachtig geluid te leveren bij hoge vervormingsniveaus, wat ze een favoriete keuze maakt voor genres als hard rock en metal.

Veelvoorkomende Genres en Stijlen

De keuze van de pickup hangt vaak samen met het muziekgenre. Single Coils worden vaak geassocieerd met blues, country, en classic rock, terwijl Humbuckers de voorkeur hebben in hard rock, heavy metal, en jazz. Dit betekent echter niet dat deze pickups beperkt zijn tot deze genres; veel artiesten kiezen pickups die hun unieke stijl en geluid weerspiegelen, ongeacht het genre.

Voor- en Nadelen in Verschillende Speelomstandigheden

Single Coil Pickups:

 • Voordelen: Heldere, scherpe klank; uitstekende articulatie.
 • Nadelen: Gevoelig voor ruis en interferentie; minder geschikt voor zeer hoge vervormingsniveaus.

Humbucker Pickups:

 • Voordelen: Warm, rijk, en vol geluid; minder gevoelig voor ruis.
 • Nadelen: Kan minder definitie hebben in de hoge frequenties; minder geschikt voor stijlen die een extreem helder geluid vereisen.

In conclusie, de keuze tussen Single Coil en Humbucker pickups hangt af van de persoonlijke voorkeur van de gitarist, de speelstijl, en het gewenste geluid. Beide types hebben hun unieke kwaliteiten en beperkingen, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende muzikale toepassingen.

Technische Verschillen

Om de unieke geluidseigenschappen van Single Coil en Humbucker pickups volledig te waarderen, is het essentieel om hun technische constructie te begrijpen. Hoewel beide ontworpen zijn om de trillingen van gitaarsnaren om te zetten in elektrische signalen, doen ze dit op verschillende manieren, wat resulteert in hun onderscheidende geluidskarakteristieken.

Single Coil Pickups techniek

De constructie van een Single Coil pickup is relatief eenvoudig. Het bestaat uit een enkele magnetische spoel, magneten (die dienen als de polen) en een spoel van dunne koperdraad. Wanneer de snaren van de gitaar trillen, verstoren ze het magnetische veld rond de spoel, wat resulteert in een verandering in de elektrische stroom die door de spoel loopt. Deze verandering wordt vervolgens omgezet in een elektrisch signaal dat naar de versterker wordt gestuurd.

Deze eenvoudige constructie leidt tot het heldere, scherpe geluid waar Single Coils bekend om staan. De enkele spoel is echter ook gevoelig voor elektromagnetische interferentie van externe bronnen, zoals fluorescentielampen en andere elektronische apparaten, wat resulteert in de karakteristieke ‘hum’.

Humbucker Pickups techniek

Humbucker pickups zijn complexer in hun constructie. Ze bestaan uit twee spoelen in plaats van één, die in tegengestelde richting zijn gewikkeld en gepolariseerd. Deze opstelling zorgt ervoor dat de elektromagnetische interferentie die door elke spoel wordt opgevangen, elkaar opheft, waardoor de ongewenste ‘hum’ wordt geëlimineerd. Dit wordt ‘fase-annulering’ genoemd.

De dubbele spoelen in Humbuckers zorgen ook voor een sterker signaal dan Single Coils. Dit komt doordat de twee spoelen samen meer van het magnetische veld van de trillende snaren opvangen. Het resultaat is een warmer, voller en rijker geluid, met minder nadruk op de hoge frequenties. Dit maakt Humbuckers ideaal voor stijlen die een dikker, meer verzadigd geluid vereisen, zoals hard rock en heavy metal.

Samenvatting van de Technische Verschillen

 • Single Coil Pickups: Eén spoel, helder en scherp geluid, gevoelig voor elektromagnetische interferentie.
 • Humbucker Pickups: Twee tegenovergesteld gewikkelde spoelen, warm en vol geluid, minder gevoelig voor interferentie.

Deze technische verschillen verklaren waarom Single Coil en Humbucker pickups zo verschillend klinken en waarom ze elk de voorkeur hebben in verschillende muzikale contexten. Door de constructie van deze pickups te begrijpen, kunnen gitaristen beter geïnformeerde keuzes maken over het type pickup dat het beste past bij hun speelstijl en geluidsvoorkeuren.

Persoonlijke Voorkeur en Selectie

De keuze tussen Single Coil en Humbucker pickups is niet alleen een technische overweging, maar ook een diep persoonlijke. Deze keuze wordt sterk beïnvloed door de individuele smaak van de gitarist, de gewenste speelstijl en het soort muziek dat ze willen creëren. Hier zijn enkele tips om gitaristen te helpen bij het kiezen tussen deze twee soorten pickups.

Begrijp je muzikale behoeften

De eerste stap in het kiezen tussen Single Coil en Humbucker pickups is het begrijpen van je muzikale behoeften en voorkeuren.

 • Voor helderheid en definitie: Als je speelstijl helderheid, articulatie en een scherpe aanval vereist, zoals vaak het geval is in genres als blues, country of bepaalde soorten rock, dan zijn Single Coil pickups wellicht de beste keuze.
 • Voor warmte en volheid: Als je daarentegen op zoek bent naar een warmer, voller geluid met minder nadruk op de hoge frequenties, ideaal voor hard rock, heavy metal of jazz, dan zijn Humbuckers de weg te gaan.

Experimenteer met verschillende opties

Er is geen vervanging voor het daadwerkelijk uitproberen van verschillende pickups in verschillende gitaren.

 • Bezoek muziekwinkels en test gitaren uitgerust met zowel Single Coil als Humbucker pickups.
 • Let op hoe elke pickup reageert op je speelstijl en technieken.

Denk aan veelzijdigheid

Sommige gitaristen geven de voorkeur aan veelzijdigheid boven een specifiek geluid.

 • Overweeg gitaren die zijn uitgerust met een combinatie van Single Coil en Humbucker pickups, of kijk naar modellen met coil-tapping mogelijkheden, waarmee Humbuckers kunnen worden gesplitst om een Single Coil-achtig geluid te produceren.

Vertrouw op je oor

Uiteindelijk is de keuze voor een bepaald type pickup een zeer persoonlijke beslissing.

 • Vertrouw op je oor en kies de pickup die het beste klinkt voor jou en jouw muziek.
 • Onthoud dat geen enkele keuze definitief is; veel gitaristen veranderen in de loop van hun carrière van voorkeur naarmate hun stijl en smaak evolueren.

De keuze tussen Single Coil en Humbucker pickups hangt af van een combinatie van persoonlijke voorkeur, speelstijl, en de specifieke eisen van de muziek die je speelt. Door verschillende opties te verkennen en te vertrouwen op je eigen gehoor en gevoel, kun je de pickup vinden die het beste bij jou past.

Conclusie

In de zoektocht naar het perfecte gitaargeluid spelen pickups een cruciale rol. Zoals we hebben gezien, bieden Single Coil en Humbucker pickups elk unieke geluidskarakteristieken die ze geschikt maken voor verschillende speelstijlen en genres. Single Coils staan bekend om hun heldere, scherpe klank, ideaal voor genres als blues, country en bepaalde soorten rock. Humbuckers daarentegen bieden een warmer, voller geluid, wat ze een favoriete keuze maakt voor hard rock, heavy metal en jazz.

De keuze tussen deze twee soorten pickups hangt af van een combinatie van persoonlijke voorkeur, de muzikale context en de speelomgeving. Het is belangrijk om te overwegen hoe elk type pickup reageert op verschillende speeltechnieken en instellingen, en hoe ze bijdragen aan het gewenste geluid.

We moedigen gitaristen aan om beide types pickups te verkennen en te experimenteren. Probeer gitaren uit die zijn uitgerust met zowel Single Coils als Humbuckers in verschillende speelomgevingen. Let op hoe elk type reageert op jouw speelstijl en de nuances van je techniek. Onthoud dat de uiteindelijke keuze diep persoonlijk is en moet resoneren met jouw unieke artistieke expressie.

De wereld van elektrische gitaren is rijk en divers, en de keuze van pickups is slechts één aspect van het creëren van jouw unieke geluid. Of je nu kiest voor de helderheid van een Single Coil of de warmte van een Humbucker, het belangrijkste is om een geluid te vinden dat jouw muzikale reis verrijkt en inspireert. Experimenteer, verken en ontdek het geluid dat het beste bij jouw speelstijl en muzikale voorkeuren past.